събота, 30 май 2009 г.

Печени ябълки

Продукти за 10 порции: 2 кг ябълки, 2 кафени чашки захар, 2 чаени чаши вода.

Ябълките се почистват от семенната част с ножче за картофи (почистването става откъм дръжката) и в отвора на всяка ябълка се поставя по 1 непълна чаена лъжи1ка захар. Подреждат се в тава, заливат се с водата и се пекат във фурна при умерена температура.

петък, 29 май 2009 г.

Яхния от стерелизирана бамя

Продукти за 5 порции: 1 буркан стерилизирана бамя, 2 кафени чашки растително масло, 2 глави кромид лук, 2 супени лъжици брашно, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1 лимон, 1/2 връзка магданоз, сол на вкус.

Лукът се нарязва на дребно и се задушава в мазнината и малка част от соса на консервата, докато омекне, след което се разбърква с брашното и червения пипер и се залива с около 2 чаени чаши гореща вода. Когато кипне сосът, се прибавя бамята. Поднася се поръсено с дребно нарязания магданоз и резанчета от лимона.

Зелева чорба с печени пиперки

Продукти за 5 порции: 5 чаени чаши зелев сок, 5 печени и обелени червени пиперки (стерилизирани или пресни), 1 малка кисела краставичка, 1 стък праз, 3 супени лъжици растително масло, 1 чаена лъжичка червен пипер, лютива пиперка по желание.

Киселата краставичка и празът, нарязани на дребно, и пиперките, нарязани на по-едро, се заливат със зелевия сок и растителното масло, поръсват се с червения пипер и се разбъркват. Приготвената чорба се поднася с леко запечената лютива пиперка (по желание).

Пастет от извара

Продукти за 5 порции: 1 чаена чаша диетична извара, 3 супени лъжици растително месо, 1/2 чаена лъжица червен пипер, 1 кафена чашка прясно мляко, 2 твърдо сварени яйца, 2 стерелизирани краставички, сол и черен пипер на вкус.

Изварата, растителното маслко, червеният пипер и солта се разбиват с миксер, тел или дървена лъжица. Прибавя се постепенно прясното мляко, като сместа се разбива до пухкавост. Готовият пастет се разбърква с дребно нарязаните яйца и краставички и се овкусява с черен пипер и сол. Поднася се с чай, доматен сок или пресни домати.

четвъртък, 28 май 2009 г.

Супа от леща

Продукти за 5 порции: 1 чаена чаша леща, 1 кафена чашка растително масло, 1 глава кромид лук, 1 морков, 1/4 главичка целина, 2 домата (пресни или консерва), 1 супена лъжица брашно, 1 чаена лъжичка доматено пюре, 1 глава чесън, 1 клонче чубрица, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1/4 връзка магданоз, оцет и сол на вкус.

Почистената и измита леща се залива със студена вода и се оставя да ври при умерена температура.Половин час след завирането и се прибавят 1/2 от растителното масло, нарязаните на кубчета предварително почистеи и измити морков и целина, обелените скилидки на чесъна и чубрицата, а малко по-късно - дребно нарязаните домати.
Почистеният, измит и дребно нарязан лук се задушава в останалата мазнина, разбърква се с червения пипер, брашното и размитото с малко вода доматено пюре и се прибавя при лещата. Супата се вари още десетина минути, отстранява се от нагревателната площ, овкусява се с оцет и сол и се поднася поръсена с дребно нарязания магданоз.

Салата от червени домати

Пеодукти за 5 порции: 5-6 домата, 3 супени лъжици растително масло, 1/2 връзка магданоз, 1 чаена лъжичка сол.

Доматите се измиват и се нарязват на полукръгчета, подреждат се в салатена чиния, и се поръсват със сло, растително масло и дребно нарязания магданоз.

Свинско месо (телешко) задушено

Продукти за 5 порции: 750г шол (свински или телешки), 1 кафена чашка мазнина (свинска маз, растително масло), 25г краве масло, 1 глава кромид лук, 1 морков, 1/5 глава целина, 2 супени лъжички доматено пюре, 1 картоф, 5 скилидки чесън, 1 кафена чашка вино, 1 супена лъжица брашно, 1 дафинов лист, 10 зърна черен пипер, 2 зарна бахар и сол на вкус.

Месото се почиства от ципите и се посолява, поставя се в сгорещената мазнина, за да се гланцира (запържи) от всички страни, и се изважда. Е същата мазнина се задушават лукът, морковът и целината, нарязани на дребно. Когато сместа остане в мазнината, се прибавят доматеното пюре, размито с вода, черният пипер, дафиновият лист и бахарът, а когато се изпари водата, се сипва виното и се долива горещ бульон (вода). В полученият сос се задушава месото до полуомекване, слд което се прибавя нарязаният картоф и обелените скилидки на чесъна. Съдът се похлупва с капак и се оставя във фурната или върху върху нагревателна площ с умерена температура, докато напълно омекне месото. Готовото месо се изважда и се нарязва на порции, а сосът се пасира (претрива), разбърква се със запърженото в кравето масло брашно, разрежда се до желаната гъстото (не трябва да е гъст като каша, нито рядък като супа) и се оставя да ври още 5-6 минути.
Ястието се поднася с приготвения сос и гарнитура - пюре от картофи и задушени моркови, грах или ориз.

Попара със сирене

Продукти за 5 порции: 500г бял хляб, 150г сирене, 1л вода, 75г краве масло, 1 равна чаена лъжичка червен пипер, сол на вкус.

Хлябът се нарязва на хапки и заедно с натрошеното сирене се слага в подходяща емайлирана тавичка или голяма тенджера на пласт от 5-6 см, зава се със загрятата до кипване подсолена вода и се поръсва с врящо масло, оцветено с червения пипер. Приготвената попара се покрива за 10 минути с кърпа или капак, за да се попие течността от хляба, и се поднася.

Яйца по панагюрски

Продукти за 5 порции: 10 яйца, 100г краве масло, 500г кисело мляко, 150г сирене, 1 супена лъжица оцет, чесън, червен пипер и сол на вкус.

Във вряща подсолена и подкиселена с оцета вода се пускат последователно яйцата (едно по едно) и се варят, докато белтъкът обвие (забули) жълтъка. Киселото мляко се овкусява със счукан чесън и сол и се разбърква с настърганото сирене. Сместа се разпределя на порции в чиниите за поднасяне. Върку нея се поставят по 2 забулени яйца, поръсват се с червен пипер и се поливат с леко запържено (до светлозлатисто оцветяване) масло. Ястието се поднася веднага след приготвянето му.

Пилешка супа

Продукти за 5 порции: 500г пиле, 1 кафена чашка натрошено фиде, 1 жълтък, 2 домата, 1 глава кромид лук, 2 моркова, 2 кафени чашки кисело мляко, 25г краве масло, сол, черен пипер и лимонов сок или оцет на вкус.

ДОбре почистеното пиле (без дреболиите) се измива и нарязва на парчета, залива се със студена вода и се оставя да заври бързо на силен огън. Слага се солта и се отстранява с решетеста лъжица образувалата се на повърхността пяна. Варенето продължава на умерен огън до омекване на месото. Прибавят се фидето и дребно нарязаните домати. След като ври още 10-ина минути, супата се оцветява със запърженото с втория настърган морков и прецедено масло, сваля се от огъня и се застройва с разбития в киселото мляко жълтък. Накрая се прибавят вкусовите подправки - черен пипер, лимонов сок, сол.

сряда, 27 май 2009 г.

Свинско филе в омлет

Продукти за 5 порции: 500г свинско филе (крехко свинско месо), 5 яйца, 5 глави кромид лук, 5 домата, 2 кафени чашки растително амсло, 5 скилидки чеснов лук, 1 чаена лъжица черен пипер, 5 лютиви пиперки, 1/2 връзка магданоз, сол на вкус.

Месото се нарязва на парчета, изпържва се в мазнината и се изважда. В същата мазнина се задушава лукът, доматите, чесънът, нарязани на филийки, и лютивите пиперки (по желание). Връща се запърженото месо и сместа се овкусява с черния пипер и сол.
От яйцата в малко тиганче се изпържват 5 омлета, върху които се разпределя подготвената за плънка смес. За украса се използват кръгчета т доматите и клончета от магданоза.

Супа от гъби

Продукти за 5 порции: 250г пресни гъби, 1 морков, 1 кафена лъжичка ориз, 50г краве масло, 2 яйца, 3/4 чаена чаша кисело мляко, 6 чаени чаши гореща вода, копър, черен пипер и сол на вкус.

Гъбите се почистват и измиват добре, нарязват се на ивички и се пускат заедно с нарязания на кубчета морков във вряща леко подсолена вода. Когато омекнат, към тях се прибавя оризът. След сваряването на ориза супата се отстранява от огъня и се застройва с разбитите заедно с киселото мляко яйца, подправя се с дребно нарязан копър, маслото, сол и червен пипер и се поднася.

Когато се използва растително масло супата може да се поднесе хладка.

Шопска салата

Продукти за 5 порции: 4 домата, 1 малка краставичка, 0.5 кг пиперки, 1 главичка кромид лук (или 2 стръка пресен), 1 чаена чаша настъргано сирене, 5 лютиви пиперки, 1/3 връзка магданоз, 1 кафена чашка растително масло, оцет и сол на вкус.

След като се почистят и измият добре, пиперките (сурови или изпечени) се нарязват на квадратчета, доматите и краставиците - на кубчета, лукът и част от магданоза - на дребно. Смесват се и се посоляват, разбъркват се добре и се оформят на пирамида или купчинка в стъклена или порцеланова купа. Приготвената салата се полива със смес от растително масло и оцет и се украсява с клончета от магданоз или розички от домат. Отстрани се поставят лютивите пиперки, сурови или опечени.

Топъл сандвич каприз

Продукти за 5 порции: 1 глава кромид лук, 50г шунка, 1/2 връзка магданоз, 75г краве масло, 1 супена лъжица доматено пюре (сос Кетчуп), 4 яйца, 5 малки хлебчета земелки ( 1 френско хлебче), черен пипер и сол на вкус.

Лукът се нарязва на дребно и се задушава до омекване с 1/2 от маслото. Прибавят се нарязаната на ивички шунка, доматеният сос и ситно нарязаният магданоз. Задушаването продължава още 5-6 минути, след което се прибавят при енергично разбъркване жълтъците. Сместа се разбърква до разбиване, отстранява се от огъня и се оставя да се охлади. Тогава се прибавят белтъците (избити на сняг) и цялата смес се разбърква отново до оеднаквяване.
Хлебчетата се разцепват по широчина на две части и всяка част се намазва от вътрешната страна с останалото масло и приготвената смес. Готовите сандвичи се пекът кратко време в силна фурна с горно нагряване или специален тостер. Поднасят се топли.

Зелена салата с репички и пресен лук

Продукти за 5 порции: 1 зелена салата, 3 стръка пресен кромид лук, 1 връзка репички, марината от 2 супени лъжици оцет, 3 супени лъжици растително масло, 1 чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка сол, 3-4 супени лъжици вода.

След като се почистят, листата на зелената салата, лукът и репичките се измиват с обилно количество вода и се нарязват - салатата на ленти, лука на дребни кубчета, а репичките на кръгчета (за окраса на всяка порция се отделя по 1 цяла репичка). Нарязаните зеленчуци се размесват добре , поставят се в подходяща чиния и се заливат с маринатата. Приготвената салата се окрасява с отделените репички.

Кремсупа от картофи

Продукти за 5 порции: 500г картофи, 50г краве масло, 1 морков, 1 главичка кромид лук (или бялата част от 1 стрък праз), 1 супена лъжица брашно, 2 чаени чаши прясно мляко, 4 чаени чаши вода, 1 жалтък.
За крутончетата: 2 филийки бял хляб, 15г краве масло, 20г кашкавал и сол на вкус.

Почистените, измити и ситно нарязани лук и моркови се задушават в 1/2 от мазнината до омекване, след което се заливат с кипящата вода и се оставят да заврят. Във врящата течност се пускат картофите, също нарязани на дребно. След сваряването им зеленчуците се претриват през цедка или се смилат с миксер (пасират се). Брашното се запържва до златисто оцветяване в останалата мазнина, разрежда се с 2/3 от млякото и се прибавя към пасираните зеленчуци. Супата може да се разреди с малко гореща вода и да поври още 10 минути, след което се застройва с останалото мляко и жалтъка, предварително добре разбити. При поднасянето на супата се прибавят останалото масло и крутончета от хляба или друга притурка (пирожки, соленки, тестени лешници и др.).

Крутончетата се приготвят, като хлебните филийки, предварително намазани с масло и поръцени с кашкавала, се нарязват на кубчета и се запичат във фурната.

Макарони със захар и сирене

Продукти за 5 порции: 250г макарони, 150 г сирене, 100г пудра захар, 75 г краве масло, 1250 мл вода, 1/2 чаена лъжичка сол.

Макароните се натрошават, пускат се във врящата подсолена вода и се сваряват. Измиват се в хладка вода и се отцеждат, изсипват се в подходящ съд и се разбъркват със сгорещеното или неразтопено масло и натрошеното сирене. При поднасянето им по желание може да се поръсят с пудра захар.

Рецепти   © 2008.

TOP