неделя, 7 март 2010 г.

Пържени филийки

Продукти за 5 порции: 500 г бял студен хляб (франзела), 250 мл прясно мляко, 3 яйца, 1 супена лъжица брашно, 125 г мазнина, 1 щипка сол, 1 чаена лъжичка захар, 100 г пудра захар.

Хлябът се нарязва на филийки с дебелина 1,5 см. Брашното се размива с малко студена вода на кашица, към която се прибавят добре разбитите яйца, солта и захарта. Филийките се потапят за кратко време в студеното прясно мляко, а след това в яйчената смес и се пържат до златисто оцветяване от двете страни в маслена баня от сгорещената мазнина. Поднасят се поръсени с пудрата захар (вместо пудра захар може да се използува сирене, конфитюр, плодов сироп и др.),

Ордьовър - 3 вид

Продукти за 5 порции: 250 г салата Снежанка, 150 г шунка, 100 г пушено сирене, 100 г хайвер, 100 суджук, 5 малки доматчета, 10 маслини, 1 лимон, 3 твърдо сваренн яйца, листа от копър, магданоз и зелена салата.

Отделя се 2/3 от салатата и се поставя в средата на чинията за ордьовъра. Откъм срещуположната на дръжката страна на доматчетата се изрязват капачета, след което вътрешността им се издълбава и те се напълват с останалата 1/3 от салатата. Напълнените доматчета се слагат върху салатата в чинията. Отрязаните от тях капачета се притискат диагонално от лицевата страна с тъпата страна на нож, за да се получат крилца, които също се слагат върху салатата заедно с клончета от копър. Шунката, пушеното сирене и луканката се нарязват тънко и се подреждат околовръст на разстояние едно от друго. Празните пространства се запълват с шприцован хайвер, гарниран с лимонови резенчета и обезкостените маслини, нарязаните на кръгчета яйца, ивички от зелената салата и листа от магданоз.

Ордьовър - 2 вид

Продукти за 5 порции: 250 г руска салата, 100 г сух салам, 100 г кашкавал, 50 г краве масло, 125 г сардела, 3 твърдо сварени яйца, 100 г стерилизирани краставички, 100 г маринована капия (камби), 1 лимон, листа от магданоз или зелена салата за украса.

Руската салата се оформя в средата на кръгла, триъгълна или ромбоидна форма. Яйцата се обелват и се разрязват напречно зигзагообразно, подрязват се в краищата и се поставят върху руската салата. Останалите продукти, нарязани в подходяща форма, се подреждат наоколо, като парченцата от сарделата се поставят върху кръгчета от лимона. Ордьовърът се украсява с парчета от маринованата капия, красиво оформени кръгчета от лимона, листенца от магданоза или салатата и „тънък конец" от добре разбитото масло.

петък, 5 март 2010 г.

Ордьовър

Продукти за 5 порции: 150 г сирене, 150 г колбас, 150 г пушена скумрия, 3 твърдо сварени яйца, 50 г краве масло, 5 мариновани камби, 5 стерилизирани краставички, 150 г лютеница, 5 резенчета лимон.

Предвидените продукти се нарязват в подходяща форма и се разпределят в чинийките за поднасяне, като се нареждат естетично. Маслото може да се нареже на малки парченца или да се разбие и шприцова върху всяка порция.

Макарони с яйца - на фурна

Продукти за 5 порции: 250 г макарони (юфка или кускус), 150 г захар, 50 г краве масло, 750 мл прясно мляко, 25 г пудра захар, 1 пакетче ванилия (дребно настъргана лимонова кора), 1/2 чаена лъжичка сол.

Макароните се пускат във вряща подсолена вода и се сваряват. Изцеждат се и се изсипват в намазана с масло тавичка. Размесват се с разтопеното краве масло и се заливат със смес от разбитите със захарта яйца и млякото, в което е поставена ванилия. Запичат се в умерена фурна, нарязват се на порции и се поръсват с пудрата захар. Поднасят се топли, за да се запазят добрите им вкусови качества.

сряда, 3 март 2010 г.

Мекици - сиропирани

Продукти за 5 порции: 2 чаени чаши брашно, 2 яйца, 1 кафена чашка прясно мляко, 50 г краве масло, 2 супени лъжици захар, 1/2 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка настъргана кора от лимон, 20 г мая; за размиване на маята — 1 кафена чашка брашно и 1 кафена чашка прясно мляко (хладко), 1 чаена лъжичка захар; за сиропа: 1 чаена чаша захар, 1.5 чаени чаши вода, кората от 1/2 лимон; мазнина за пържене.

Маята се размива с предвидените за тази цел мляко, брашно и захар и се оставя да втаса. От останалите продукти и втасалата мая се замесва тесто, което също се оставя да втаса, а след това се разточва на кора, дебела 1,5 см. С кръгла тенекиена форма или голяма стъклена чаша се изрязват кръгове, които се продупчват в средата с пръст и се пържат в сгорещената мазнина до получаване на златист цвят от двете страни. Заливат се с приготвения и охладен сироп от захарта, водата и лимоновата кора и като го поемат, се поднасят.

Мекици със сирене

Продукти за 5 порции; 400 г брашно, 1 яйце, 100 г сирене, 15 г мая, 1 кафена чашка вода, 2 кафени чашки кисело мляко, 1/2 чаена лъжичка сол, 1 чаена чаша мазнина за пържене, 50 г пудра захар за поръсване.

Маята се размива на кашичка с малко хладка вода и брашно и се остави да втаса. Към нея се прибавят яйцата, разбити заедно с киселото мляко, и брашното. Замесва се тесто, към което се прибавя настърганото на ренде или дребно натрошено сирене. Тестото се измесва леко и се разточва на лист с дебелина 1,5 см. С голяма водна чаша или с кръгла форма се изрязват мекици, които се пържат в маслена баня от загрятата мазнина, поръсват се с пудрата захар и веднага се поднасят.

Мекици 3 вид

Продукти за 5 порции; 500 г брашно, 2 яйца, 250 г кисело мляко, 1/2 чаена лъжичка хлебна сода, 1/2 чаена чаша хладка вода, 1/2 чаена лъжичка сол, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.

Брашното се пресява и към него се прибавят разбитите с киселото мляко яйца, хлебната сода, водата и солта. Омесва се меко тесто, което се оставя да отлежи 15—20 минута. От него е намаслени ръце се оформят кръгли мекици, които се пържат в маслена баня. Поднасят се топли, поръсени с пудра захар.

Мекици 2 вид

Продукти за 5 порции: 500 г брашно, 1 яйце, 20 г мая, 200 мл прясно мляко, 50 г захар, 1/2 кафена лъжичка сол, 1 чаена чаша растително масло.

Маята се размива на кашичка с малко хладка вода, 1 щипка захар и 2—3 супени лъжици брашно и се оставя да втаса, след което се прибавя заедно с яйцата, млякото, солта и останалата захар към останалата част от брашното. От тези продукти се омесва тесто, което също се оставя да втаса. От него се оформят мекици, които се пържат в маслена баня от сгорещената мазнина. Поднасят се топли, като по желание се поръсват с пудра захар.

Мекици

Продукти за 5 порции: 400 г брашно, 1.5 чаени чаши вода, 20 г мая, 1 равна чаена лъжичка сол, 1 равна супена лъжица захар, 1.5 чаени чаши растително масло.

Маята се стрнва със захарта и се размива с малко хладка вода. Към нея при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица или с миксер (с бъркачките за тесто) се прибавят солта и брашното. Полученото тесто се оставя да втаса. От него с намаслени ръце се късат топчета, които се разтеглят и се пържат в сгорещената мазнина (тя трябва да покрива дъното на съда с пласт от 2— 3 см). Изпържените мекици се поднасят по желание с пудра захар или със сирене.

Масленица

Продукти за 5 порции: 500 г брашно, 250 г сирене (или извара), 1/2 чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица растително масло, 1 чаена чаша пепелива вода, 1 чаена чаша стопено краве масло (или мас).

Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче, в което се поставят солта и растителното масло, а след това постепенно се сипва пепеливата вода. Омесва се тесто с гладка повърхност, от което се правят 12 топки. Те се потопяват последователно в разтопената мазнина и се разточват на ръка на кори, които се нареждат в тавичка с диаметър от 35 до 40 см, като помежду им се поставя натрошеното сирене (или изварата). Краищата на всички кори се разтягат и се прегъват навътре към средата. Приготвената масленица се обръща с помощта на втора тавичка така, че краищата и да останат отдолу, разплесква се добре и се изпича. Поднася се топла.

Забележка. Пепелива вода се приготвя, като 2 чаени лъжички дървена пепел се разбъркват с 1 чаена чаша вода.
Сместа се оставя да се утаи и се прецежда. Чрез прибавянето на пепелива вода се постига по-голяма еластичност и пръхкавост на тестото.

Козуначено руло

Продукти за 5 порции: 2 чаени чаши брашно, 3 яйца, 1 кафена чашка прясно мляко, 1,5 кафени чашки захар, 75 г краве масло, 15 г козуначена мая (колкото голям орех), 1 чаена чаша конфитюр, дребно настъргана кора от лимон.

Брашното се пресява и се замесва на тесто с яйцата, предварително размита в хладкото мляко мая, разтопеното краве масло, захарта и лимоновата кора. Тестото се омесва добре и се оставя да втаса, след което се разточва на правоъгълник и се намазва с конфитюра (мармалада), увива се на руло и се оставя да втаса повторно. Готовото руло се намазва с яйце и се пече във фурна при умерена температура.

Жито с мляко

Продукти за 5 порции 1 чаена чаша жито, 1 л прясно мляко, 3 супени лъжици захар, 1 кафена чашка счукани орехови ядки, пакетче канела, 1 щипка сол.

Житото се почиства и измива, залива се с 3 чаени чаши студена вода и се сварява. Разрежда се след това с врящото прясно мляко и се разбърква със захарта, ореховите ядки, канелата и солта. Поднася се в шоли или купички след охлаждане.

Блини

Продукти за 5 порции: 1,5 чаени чаши брашно, 2 яйца, 2 чаени чаши прясно мляко, 1 чаена лъжичка захар (за тестото), 1 чаена лъжичка захар (за белтъците), 1 чаена лъжичка сол, 10 г мая (колкото бучка захар), 1 чаена чаша растително масло (или друг вид мазнина) за пържене, 1 чаена чаша сметана, конфитюр или сладко.

Маята се размива в част от млякото, затоплено до температурата на тялото. Прибавят се брашното, жълтъците, солта и част от останалото незатоплено мляко със захарта. Замесва се тесто, което чрез прибавяне на останалото мляко се разрежда, докато започне да наподобява гъста боза. Прибавят се при леко разбъркване белтъците, разбити на сняг с предвидената за тях захар. След това тестото се оставя да втаса при стайна температура около 1 час и от него с черпак или кафена чашка се изсипва необходимото количество за изпържване в съд с дебело дъно, предварително нагрят и намазан с мазнина. Блините се пържат от двете страни. Поднасят се по желание със сметана, мед, конфитюр и др.

Баница с готови кори

Продукти за 5 порции: 500 г готови кори, 200 г сирене, 80 г краве масло, 2 кафени чашки растително масло, 4 яйца, 1 бутилка лимонада (газирана вода).

Кравето масло се разтопява и се смесва с растителното масло. Сиренето се натрошава на дребно и се разбърква с яйцата и 1/2 от лимонадата. Корите се подреждат на пластове в намаслена електрическа тенджера или в тавичка с диаметър, не по-голям от 40 см, като всеки пласт се напръсква с част от разтопената мазнина и след 4—5 пласта от кори се поставя по 1/3 от плънката (сиренето и яйцата). Подготвената баница се полива с по-голяма част от останалата лимонада, притиска се в краищата с широката част на супена лъжица и се пече в умерена фурна, След изпичането се напръсква с останалата лимонада,за да не образува твърда кора, и се поднася, като по желание се поръсва с пудра захар.

Пастет от извара с печени пиперки

Продукти за 5 порции: 1 чаена чаша диетична извара, 500 г пиперки, 1 кафена чашка прясно мляко, 3 супени лъжици растително масло, 1/4 връзка магданоз, сол на вкус.

Пиперките се изпичат и се обелват, почистват се от семето, нарязват се и заедно с млякото се разбиват с миксер (или се счукват и след това се разреждат с млякото), след което се разбъркват с изварата, растителното масло и дребно нарязания магданоз. Приготвеният пастет се овкусява със сол и се поднася самостоятелно или намазан върху хлебни филийки.

Сандвичи с пресен салам

Продукти за 5 порции: 500 г хляб, 250 г пресен салам (телешки, Русе и др.), 50 г краве масло, 1/2 чаена лъжичка горчица, 1 яйце, листа от магданоз за украса.

Хлябът се нарязва на тънки филийки за сандвичи, които се намазват с маслото, предварително разбито и смесено с горчицата и се покриват с филийки от салама. Върху салама се настъргва на тънки ивички предварително твърдо свареното яйце и се поставят за украса листа от магданоз.

Пастет от кисело мляко, сирене и яйца

Продукти за 5 порции: 500 г кисело мляко, 200 г сирене, 3 твърдо сварени яйца, 1/4 връзка магданоз, сол на вкус.

Сиренето се натрошава на дребно, а яйцата се настъргват на ренде и се прибавят към киселото мляко. Сместа се разбърква с дребно нарязания магданоз и сол на вкус и се оформя в чиния, като по желание може да се украси с парченца от печени пиперки (маринована капия) и клончета магданоз.

Пастетът се поднася самостоятелно или намазан върху хлебни филийки.

Забележка. Когато се използува за вечеря, пастетът може да се овкуси и с чесън.

Варено от телешки джолан или гърди

Продукти за 5 порции: 1 кг нарязан телешки джолан или 500 г телешки гърди, 1 глава кромид лук, 2 моркова, 1/4 глава целина, 1/2 кочан зеле, 3 картофа, 2 червени домата, 1/2 връзка магданоз, 30 г краве масло, 1 корен хрян, 1/2 кафена чашка оцет, черен пипер и сол на вкус.

Джоланът или гърдите (измити и нарязани на порции) се заливат със студена вода и се поставят да кипнат при висока температура. След кипването бульонът се посолява и се отпенва и в него се пускат лукът и 1/2 морков, предварително разделени на две части и запечени, и зелевият кочан. Варенето продължава на тих огън около 2—3 часа, докато месото поомекне. Тогава се прибавят магданозовите корени, целината и другият морков, почистени, измити и нарязани на едро с къдраво ножче, а след около 1/2 час се прибавят картофите, също нарязани с къдраво ножче на кубчета или в друга форма. Когато супата кипне, се поставят и доматите (цели или разрязани на половинки). Варенето продължава до пълното омекване на месото. Бульонът се оцветява със задушения в маслото 1/2 морков, настърган на ренде, овкусява се с подправките и се поднася поръсен с дребно нарязан магданоз.

Хрянът се настъргва на дребно ренде, залива се с оцета, посолява се на вкус и се поднася отделно в чашка или сосиера.

Забележка: Булюнът от телешко варено може да се поднесе като самостоятелна супа със или без притурки.

Бърза баница

Продукти за 5 порции: 500 г бял хляб, 1 чаена чаша натрошено сирене, 1 кафена чашка растително масло, 75 г краве масло, 3 яйца, 1 л.прясно мляко (или 1 кг кисело мляко).

Хлябът се нарязва на тънки филийки, които се потопяват в разтопеното масло. Сиренето се натрошава и се размесва с разбитите яйца и млякото. Намаслените филийки се подреждат на два реда в тавичка, намазана с растителното масло, като помежду им се изсипва половината от сместа със сиренето. Останалата част от сместа се изсипва отгоре. Баницата се пече в силна фурна. Поднася се топла, като по желание може да се поръси с пудра захар.

Забележка. Хлябът може да се замени с виенски кифли.

Бухти 2

Продукти за 5 порции: 250 г брашно, 500 г кисело мляко, 50 г захар, 1 яйце, 1/2 чаена лъжичка хлебна сода, 1/2 чаена лъжичка настъргана лимонова кора, 50 г пудра захар, 1 чаена чаша мазнина за пържене.

Киселото мляко се разбърква с яйцето, содата, солта и захарта. Постепенно се прибавя брашното, размесено с лимоновата кора. От получената средно гъста- каша с намаслена супена лъжица се взема по около У2 лъжица и се пуска в умерено сгорещената мазнина. Изпържените бухти се поднасят топли със сирене, конфитюр, мед или поръсени с пудра захар.

Бухти

Продукти за 5 порции: 500 г брашно, 200 г кисело мляко, 3 яйца, 2 кафени чашки захар, 1/2 чаена лъжичка сол, 1/2 чаена лъжичка настъргана лимонова кора, 1 кафена чашка пудра захар, 1/2 чаена лъжичка хлебна сода, 200 г мазнина за пържене.

Киселото мляко, хлебната сода, яйцата и захарта се разбъркват добре, след което се прибавят солта, брашното и лимоновата кора. От сместа се омесва меко тесто, което се разточва на кора, дебела 0,5 до 1 см. От кората се изрязват с винена чаша кръгове или с нож правоъгълници, квадрати, ромбоиди и т. н., които се пържат в предварително загрятата мазнина. Приготвените бухти се поръсват с пудрата захар и веднага се поднасят.

Рецепти   © 2008.

TOP