четвъртък, 28 май 2009 г.

Супа от леща

Продукти за 5 порции: 1 чаена чаша леща, 1 кафена чашка растително масло, 1 глава кромид лук, 1 морков, 1/4 главичка целина, 2 домата (пресни или консерва), 1 супена лъжица брашно, 1 чаена лъжичка доматено пюре, 1 глава чесън, 1 клонче чубрица, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1/4 връзка магданоз, оцет и сол на вкус.

Почистената и измита леща се залива със студена вода и се оставя да ври при умерена температура.Половин час след завирането и се прибавят 1/2 от растителното масло, нарязаните на кубчета предварително почистеи и измити морков и целина, обелените скилидки на чесъна и чубрицата, а малко по-късно - дребно нарязаните домати.
Почистеният, измит и дребно нарязан лук се задушава в останалата мазнина, разбърква се с червения пипер, брашното и размитото с малко вода доматено пюре и се прибавя при лещата. Супата се вари още десетина минути, отстранява се от нагревателната площ, овкусява се с оцет и сол и се поднася поръсена с дребно нарязания магданоз.

Рецепти   © 2008.

TOP