четвъртък, 28 май 2009 г.

Свинско месо (телешко) задушено

Продукти за 5 порции: 750г шол (свински или телешки), 1 кафена чашка мазнина (свинска маз, растително масло), 25г краве масло, 1 глава кромид лук, 1 морков, 1/5 глава целина, 2 супени лъжички доматено пюре, 1 картоф, 5 скилидки чесън, 1 кафена чашка вино, 1 супена лъжица брашно, 1 дафинов лист, 10 зърна черен пипер, 2 зарна бахар и сол на вкус.

Месото се почиства от ципите и се посолява, поставя се в сгорещената мазнина, за да се гланцира (запържи) от всички страни, и се изважда. Е същата мазнина се задушават лукът, морковът и целината, нарязани на дребно. Когато сместа остане в мазнината, се прибавят доматеното пюре, размито с вода, черният пипер, дафиновият лист и бахарът, а когато се изпари водата, се сипва виното и се долива горещ бульон (вода). В полученият сос се задушава месото до полуомекване, слд което се прибавя нарязаният картоф и обелените скилидки на чесъна. Съдът се похлупва с капак и се оставя във фурната или върху върху нагревателна площ с умерена температура, докато напълно омекне месото. Готовото месо се изважда и се нарязва на порции, а сосът се пасира (претрива), разбърква се със запърженото в кравето масло брашно, разрежда се до желаната гъстото (не трябва да е гъст като каша, нито рядък като супа) и се оставя да ври още 5-6 минути.
Ястието се поднася с приготвения сос и гарнитура - пюре от картофи и задушени моркови, грах или ориз.

Рецепти   © 2008.

TOP