сряда, 27 май 2009 г.

Кремсупа от картофи

Продукти за 5 порции: 500г картофи, 50г краве масло, 1 морков, 1 главичка кромид лук (или бялата част от 1 стрък праз), 1 супена лъжица брашно, 2 чаени чаши прясно мляко, 4 чаени чаши вода, 1 жалтък.
За крутончетата: 2 филийки бял хляб, 15г краве масло, 20г кашкавал и сол на вкус.

Почистените, измити и ситно нарязани лук и моркови се задушават в 1/2 от мазнината до омекване, след което се заливат с кипящата вода и се оставят да заврят. Във врящата течност се пускат картофите, също нарязани на дребно. След сваряването им зеленчуците се претриват през цедка или се смилат с миксер (пасират се). Брашното се запържва до златисто оцветяване в останалата мазнина, разрежда се с 2/3 от млякото и се прибавя към пасираните зеленчуци. Супата може да се разреди с малко гореща вода и да поври още 10 минути, след което се застройва с останалото мляко и жалтъка, предварително добре разбити. При поднасянето на супата се прибавят останалото масло и крутончета от хляба или друга притурка (пирожки, соленки, тестени лешници и др.).

Крутончетата се приготвят, като хлебните филийки, предварително намазани с масло и поръцени с кашкавала, се нарязват на кубчета и се запичат във фурната.

Рецепти   © 2008.

TOP