сряда, 3 март 2010 г.

Масленица

Продукти за 5 порции: 500 г брашно, 250 г сирене (или извара), 1/2 чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица растително масло, 1 чаена чаша пепелива вода, 1 чаена чаша стопено краве масло (или мас).

Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче, в което се поставят солта и растителното масло, а след това постепенно се сипва пепеливата вода. Омесва се тесто с гладка повърхност, от което се правят 12 топки. Те се потопяват последователно в разтопената мазнина и се разточват на ръка на кори, които се нареждат в тавичка с диаметър от 35 до 40 см, като помежду им се поставя натрошеното сирене (или изварата). Краищата на всички кори се разтягат и се прегъват навътре към средата. Приготвената масленица се обръща с помощта на втора тавичка така, че краищата и да останат отдолу, разплесква се добре и се изпича. Поднася се топла.

Забележка. Пепелива вода се приготвя, като 2 чаени лъжички дървена пепел се разбъркват с 1 чаена чаша вода.
Сместа се оставя да се утаи и се прецежда. Чрез прибавянето на пепелива вода се постига по-голяма еластичност и пръхкавост на тестото.

Рецепти   © 2008.

TOP