Варено от телешки джолан или гърди
Джоланът или гърдите (измити и нарязани на порции) се заливат със студена вода и се поставят да кипнат при висока температура. След кипването бульонът се посолява и се отпенва и в него се пускат лукът и 1/2 морков, предварително разделени на две части и запечени, и зелевият кочан. Варенето продължава на тих огън около 2—3 часа, докато месото поомекне. Тогава се прибавят магданозовите корени, целината и другият морков, почистени, измити и нарязани на едро с къдраво ножче, а след около 1/2 час се прибавят картофите, също нарязани с къдраво ножче на кубчета или в друга форма. Когато супата кипне, се поставят и доматите (цели или разрязани на половинки). Варенето продължава до пълното омекване на месото. Бульонът се оцветява със задушения в маслото 1/2 морков, настърган на ренде, овкусява се с подправките и се поднася поръсен с дребно нарязан магданоз.
Хрянът се настъргва на дребно ренде, залива се с оцета, посолява се на вкус и се поднася отделно в чашка или сосиера.
Забележка: Булюнът от телешко варено може да се поднесе като самостоятелна супа със или без притурки.