сряда, 3 март 2010 г.

Блини

Продукти за 5 порции: 1,5 чаени чаши брашно, 2 яйца, 2 чаени чаши прясно мляко, 1 чаена лъжичка захар (за тестото), 1 чаена лъжичка захар (за белтъците), 1 чаена лъжичка сол, 10 г мая (колкото бучка захар), 1 чаена чаша растително масло (или друг вид мазнина) за пържене, 1 чаена чаша сметана, конфитюр или сладко.

Маята се размива в част от млякото, затоплено до температурата на тялото. Прибавят се брашното, жълтъците, солта и част от останалото незатоплено мляко със захарта. Замесва се тесто, което чрез прибавяне на останалото мляко се разрежда, докато започне да наподобява гъста боза. Прибавят се при леко разбъркване белтъците, разбити на сняг с предвидената за тях захар. След това тестото се оставя да втаса при стайна температура около 1 час и от него с черпак или кафена чашка се изсипва необходимото количество за изпържване в съд с дебело дъно, предварително нагрят и намазан с мазнина. Блините се пържат от двете страни. Поднасят се по желание със сметана, мед, конфитюр и др.

Рецепти   © 2008.

TOP