сряда, 3 март 2010 г.

Мекици - сиропирани

Продукти за 5 порции: 2 чаени чаши брашно, 2 яйца, 1 кафена чашка прясно мляко, 50 г краве масло, 2 супени лъжици захар, 1/2 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка настъргана кора от лимон, 20 г мая; за размиване на маята — 1 кафена чашка брашно и 1 кафена чашка прясно мляко (хладко), 1 чаена лъжичка захар; за сиропа: 1 чаена чаша захар, 1.5 чаени чаши вода, кората от 1/2 лимон; мазнина за пържене.

Маята се размива с предвидените за тази цел мляко, брашно и захар и се оставя да втаса. От останалите продукти и втасалата мая се замесва тесто, което също се оставя да втаса, а след това се разточва на кора, дебела 1,5 см. С кръгла тенекиена форма или голяма стъклена чаша се изрязват кръгове, които се продупчват в средата с пръст и се пържат в сгорещената мазнина до получаване на златист цвят от двете страни. Заливат се с приготвения и охладен сироп от захарта, водата и лимоновата кора и като го поемат, се поднасят.

Рецепти   © 2008.

TOP